Hyvä selitys tekee huonostakin nostosta timanttia

by Teemu Roininen

Epäonnistuminen liittyy urheilemiseen yhtä kiinteästi kuin turistiripuli rasvakeittimessä uudelleen lämmitettyyn päivän lämpimässä seisseeseen kanaan. Kirottu olkoon se kananmyyjä-Hermanni! Mutta asiaan.

Painonnosto urheilulajina on suoraan sanoen aika perkeleen vaikea kokonaisuus. Harjoituksissa ei ole mitenkään tavatonta, että nosto epäonnistuu. Varsinkin mitä kokemattomampi nostaja on, ja mitä isompi paino suhteessa omiin voimiin ja taitoihin on käytössä sitä suurempi on epäonnistumisen mahdollisuus. Tahdon siis sanoa, että nostojen pummaaminen on aivan normaalia, vaikka aina pyrkimys onkin onnistua kaikissa nostoissa. Hämmentävän paradoksaalista.

Vaikka se pummaaminen ei nyt olekaan mitenkään erikoislaatuinen ilmiö, niin sen käsittelemisessä on havaittavissa suuriakin eroja. Kärjistäen voisi sanoa, että amatöörit selittelee ja ammattilaiset analysoi. Kuinka tuttua onkaan pummatun, tai muuten keskivertoa huonomman noston jälkeen kuulla esim.; ”Oli vähän edessä”, ”Selkä petti”, ”Oli hidas nosto”, ”Käänty kantapäille”, ”Ei oikein kulje kun oli eilen kyykkyä”, ”En oo ottanu nostoja pitkään aikaan”, ja mitä nyt sitten ikinä. Näihin kaikkiin voisi vastata, että mitä sitten?
Nämä kaikki selitykset sisältävät sen olettamuksen, että olisin kyllä onnistunut MUTTA tai JOS.

Minulla on ilo tuntea suuri määrä itseäni parempia nostajia. Heillä on ehkä montakin yhteistä piirrettä, mutta yksi tuli nyt mieleen. Ne kaverit ei selittele, eikä jossittele, vaan ne nostaa. Epäonnistuneen noston jälkeen heitetään magnesiumkuppi seinään, unohdetaan pummi ja jatketaan siitä mihin jäätiin. Tai sitten analysoidaan itsenäisesti tai valmentajan kanssa syyt mitkä johtivat tähän lopputulokseen, jotta vältytään siltä tulevaisuudessa.
Nämä kaverit tietää sen, että omaa huonouttaan ei voi selittelemällä parantaa vaan ainoa mikä siihen auttaa on järkyttävän kova työ.

Seuraavan kerran kun epäonnistut niin istu alas ja mieti mikä meni vikaan. Miksi se meni vikaan, ja miten korjaat asiat niin, että enää ei mene hommat ketuilleen. Toteuta päättelyketjun tulos.
Näin ollaan taas askel lähempänä täydellisyyttä.

 

Ja nyt kun on kaikilla paha mieli niin kertoillaan vähän näistä omistakin treenikuvioista.
Treenattuhan on, ja taas tuntuu siltä, että eteen päin on menty. Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina nostetaan perinteiset Rönnin kisat mihin toki osallistun. Tänä vuonna yritetään ehtiä punnitukseenkin ajoissa toisin kuin viime vuonna.
Viikkoa ennen Rönniä järjestetään Porissa kovatasoinen kisa mihin tulee venäläisiä huippunostajia. Kiva olisi ollut sielläkin nostaa, mutta valitettavasti kisat ovat minulle liian lähekkäin, että molemmissa voisin nostaa hyvän kisan, ja huonoja kisoja on uran aikana nostettu jo ihan tarpeeksi.

Tässä vielä vähän treenimeininkejä


Toistomaksimeita


Vähän isompia kolmosia