Valmentajat rules

by Teemu Roininen

Suomalaisen painonnostovalmennuksen tila ei välttämättä ole retuperällä, mutta on se liian harvan osaavan valmentajan harteilla.  Liian usein näkee kilpailu-uraa aloittelevilla, ja jopa vuosia nostaneilla nostajilla ns. aloittelijan virheitä. Nostetaan selkä pyöreänä, sormilukosta ei ole kuultukaan, saati että tiedettäisiin miten ponnistetaan.
Vuonna 1991, suuri ja mahtava Venäjän maajoukkueen päävalmentaja Vasili Aleksejev oli käymässä Suomessa. Jo silloin hän kiinnitti huomiota mm. meidän nostajiemme kehnoon tekniseen osaamiseen, lukuunottamatta muutamia nuoria. Epäilenpä, että noista ajoista ei kovasti ole eteenpäin tultu.

Ihan piruuttaanko ne mukulat sitten sillain nostaa? Tuskin. Kukaan vaan ei ole osannut opettaa heille perusasioita.
No ihan piruuttaanko ne siellä salilla opettaa väärin? Enpä usko tähänkään. Kysehän on vain siitä, että ei ole tarpeeksi tietoa tai/ja kokemusta.
Pitäisikö jonkun supervalmentajamooseksen tulla vuoreltaan alas, ja kädestä pitäen kertoa perusasioita painonnostovalmennuksesta? Ehkä. Onneksi tälle vuodelle ollaankin huhujen mukaan puuhaamassa valmentajapäiviä, mihin toivonmukaan kaikki suomalaiset painonnostovalmentajat saavat osallistua päivittämään omia ja muiden tietoja.

Tässä asiassa painonnostoliiton on syytä katsoa peiliin. Kyllä se on liiton tehtävä järjestää asiat niin, että seuroilla olisi käytössään päteviä henkilöitä.
Olisiko jonkinlainen mentor-toiminta jääkiekon tapaan vastaus rukouksiin? Mene ja tiedä. Mutta jotain tarttis tehdä. Perusasiat osaavia mentoreita meiltä Suomesta kyllä löytyisi.

Yhden asian olen pannut valmentajissa merkille lajista riippumatta. Oli valmentaja sitten nuori tai vanha, kokenut tai aloittelija, koulutettu tai oman kokemuksen kautta oppinut, niin 90% valmentajista esiintyy, niin kuin tietäisi kaiken. Tai jos ei kaikkea niin ainakin enemmän kuin sinä, tai enemmän kuin tuo toinen valmentaja. Tiedetään, että juuri tämä minun juttu on oikea, eikä ole muuta tietä menestyä.
Onhan toki hyvä asia, että on varma saarnaamastaan asiasta. Tästähän ei ole kyse. On kyse siitä, että riittääkö silloin enää nöyryys kuunnella muita osaavia ihmisiä, ja sen perusteella rakentaa parempaa ja täydellisempää kuvaa asioista.

 

Jotta minua nyt ei käsitettäisi väärin, niin täytyy todeta, että meiltä löytyy myös sitä osaavaa väkeä. Ja myös niitä jotka ovat avoimia oppimaan uutta ja kuuntelemaan muita. Ammatikseen valmentavia painonnostovalmentajia ei pahemmin löydy, ja onkin erittäin hienoa, että jotkut ihmiset ovat valmiit uhraamaan aikaansa ja rahaansa valmentaakseen ja ohjatakseen nuoria. Iso kiitos teille ja heille siitä! Jos sinä ikinä olet ollut kiinnostunut valmentamisesta, niin lähde ihmeessä kokeilemaan. Voin luvata, että tarvetta sinulle olisi.

 

 

Siis nöyrtykää, kuunnelkaa ja oppikaa niin saadaan Suomi taas painonnoston maailmankartalle.